Cum vă filmați și vă faceți poze cu webcam-ul pe Windows și OS X
Dacă vă gândiți serios să începeți o emisiune pe YouTube sau să faceți niște tutoriale, cea mai ieftină soluție este să știți să vă filmați cu webcam-ul.
Pentru foarte multe activități legate de universul online, au trecut deja câțiva ani de când vă folosiți smartphone-ul în cea mai mare parte a timpului. În cazul în care vă gândiți însă să vă filmați, să faceți rapid câteva capturi foto sau să aplicați câteva filtre pe conținutul imortalizat, ideal ar fi să apelați la un PC sau un Mac, indiferent dacă este vorba de un laptop sau desktop. În contextul în care un webcam a devenit omniprezent în majoritatea sistemelor, iar dacă nu îl aveți deja, este foarte ieftin de achiziționat, nimic nu vă oprește să deveniți următoarea vedetă virtuală. Practic, în funcție de conținutul pe care urmează să-l postați pe YouTube sau alte rețele sociale, s-ar putea să nu aveți nevoie de o investiție semnificativă.
În anii trecuți, pentru a vă filma folosind webcam-ul sau pentru a captura câteva cadre statice, procedura era destul de complicată. În cazul sistemelor cu Windows 7, de exemplu, era necesar să apelați la un utilitar creat de terți, în cazul în care aveați noroc și era instalat din fabrică undeva în bara de Start.
Cum vă filmați pe Windows 10 și Windows 8
În meniul de Start al Windows 8 și Windows 10, spre deosebire de sistemele de operare anterioare, există un utilitar intitulat Camera. Fără a vă oferi foarte mulți parametri de configurat, acesta face o treabă surprinzător de bună, proporțională cu calitatea webcam-ului din dotare.
Astfel, dacă vreți să vă filmați pe un PC cu Windows 8, 8.1 sau Windows 10, este suficient să apăsați pe tasta Windows și să începeți să tastați cuvântul Camera. În câteva secunde veți putea declansa procesul de captură video. Aceeași aplicație include un modul de timer, pentru a începe înregistrarea după câteva secunde sau minute. Întregul proces este foarte simplu, iar fotografiile și scurt metrajele capturate în această manieră sunt stocate în Pictures – Camera Roll din directorul cu numele utilizatorului. De cele mai multe ori, butonul de captură foto va fi diferențiat de cel pentru captură video, fiind ilustrat cu un aparat foto stilizat, în locul simbolului unei camere de filmat.
Dacă vreți să vă personalizați un pic mai mult întreaga experiență de captură, în speranța de a obține o calitate mai bună a conținutului generat, din Windows Store puteți descărca multe alte aplicații cu o funcționalitate mai complexă. Captura de mai sus am realizat-o, de exemplu, folosind Video Capture de Yong He. Cele mai multe dintre astfel de utilitare sunt gratuite, deci nu ar trebui să vă descurajați dacă întâmpinați vreo problemă cu soluția nativă de înregistrare din Windows. Rezultatele finale tot acolo ajung. Dacă refuzați cu îndârjire să treceți la Windows 8 sau Windows 10, pentru Windows 7 ar fi bine să căutați în bara de start cuvinte precum webcam sau camera. Cu un pic de noroc veți găsi programe cu o funcționalitate similară.
Cum vă filmați pe Mac OS X cu webcam-ul
Cei de la Apple au facilitat procesul de captură foto video deja de câțiva ani prin intermediul Photo Booth. Acest utilitar îl găsiți foarte ușor în aplicații sau prin intermediul căutării Spotlight accesibilă prin tastele CTRL+Space. Imediat va apărea un preview cu figura voastră. Din colțul din stânga jos, trebuie să selectați un flux de patru imagini statice capturate succesiv, o singură fotografie sau un clip video. În funcție de opțiunea voastră, sigla de pe butonul central roșu se va schimba. Butonul Filters, din colțul din dreapta jos, vă permite să aplicați diverse filtre pe ceea ce filmați sau fotografiați.
Tot conținutul capturat prin Photo Booth apare atât în colțul din dreapta jos al aplicației, cât și în Pictures – Photo Booth Library. Dacă vreți să le exportați rapid în altă locație sau pur și simplu să ajungeți la ele din câteva click-uri, este suficient să faceți click dreapta pe icoanele din dreapta jos aferente acelor imagini sau clipuri și să optați pentru export. ,,Delete” este prezent în același meniu contextual.
Partea de upload pe YouTube
Nu va fi ușor să vă iasă o filmare reușită din prima încercare, dar după câteva tentative, sunteți gata să urcați un clip pe YouTube cu speranța că veți aduna subit câteva sute sau mii de vizualizări. Procedura este mai simplă ca niciodată, iar în plus aveți și câteva opțiuni de editare pentru sporirea calității clipului final. Este suficient să deschideți browser-ul vostru preferat, să accesați YouTube.com și să vă autentificați cu userul și parola voastră de Gmail în colțul din dreapta sus. După această etapă, faceți click pe Upload și trageți din Computer fișierul video creat în fereastra browser-ului. În funcție de dimensiune și de conexiunea voastră la internet, veți fi nevoiți să așteptați câteva minute pentru finalizarea upload-ului. Tot aici, puteți alege dacă vreți ca filmarea voastră să fie publică sau accesibilă doar celor care au adresa exactă. Tag-uri, o descriere detaliată și un titlu complex sunt opționale. Din video manager în dreapta jos veți putea accesa o listă cu toate clipurile postate de voi online. Tot de acolo, le puteți edita printr-un click pe butonul Edit din dreptul clipului de interes.
Ultimul pas și cel mai important este să învățați din greșelile voastre. Urmăriți cu atenție evoluția numărului de vizualizări la clipurile urcate și încercați să citiți cât mai multe comentarii, ignorând criticile nejustificate și absurde.